SAELENS Armand - 1Sgt - Mat 0746

1st Company - 4th Pl

 

 

1e Sergeant Saelens Armand
1e compagnie – 4e aanvalspeloton
stamnummer : 0746

 

Betreft : SANTFORT,  3 oktober 1944

 

Op 2 oktober 1944,  kreeg het 4e aanvalspeloton van de 1e Onafhankelijke Compagnie de opdracht de vijandelijke stelling gelegen vóór het kanaal van Wessem aan te vallen,  te vernietigen en de vijand terug te drijven achter het kanaal.

Onder het bevel van OLt. Luyckx,  pelotonoverste,  werd in de vroege ochtend van 3 oktober de aanval op Santfort ingezet.

Dicht aansluitend op het beschermend artillerievuur,  werd de aanval uitgevoerd, de drie secties vooraan in lijn gevolgd door de sectie ” buiten gelid”.  (mortier 2 duim,  verbinding mortier 3 duim,  get-away-man,  radio en brancardier).
De stelling werd door de drie secties ingenomen en er werden drie krijgsgevangenen gemaakt.

Het grootste gedeelte van de Duitsers trok zich terug in een gebouw gelegen aan de andere zijde van de baan Thorn-Graethem om van daaruit een aanval in te zetten tegen de rechterflank van het peloton.

Intussen had de sectie “buiten gelid”,  onder de leiding van 1e Sgt. Saelens, adjunct van het peloton,  plaats genomen links van de baan Thorn-Graethem.

Vanuit deze stelling werd met de mortier 2 duim geschoten op het gebouw gelegen vóór het kanaal en met de mortier 3 duim op een hoeve (mitrailleursnest) achter het kanaal.  Met de individuele wapens werd ofwel op zicht of lukraak in het gewas geschoten.  Eén dode en twee gekwetste Duitsers.
Hierop trok de vijand zich terug achter het kanaal.  OPDRACHT VOLBRACHT.

Hiervoor heeft 1e Sergeant Saelens een zeer hoge Amerikaanse onderscheiding ontvangen : “ De American Medal of Freedom”

 

         Verschenen in het infoboekje “Stichting Herdenking Bevrijding Thorn” op 9 september 2010

 

1SgtMaj Armand Saelens en Sgt Marcel Serneels na de oorlog


 1ste Bataljon - B Compagnie. 1945.

De eerste van links 2de rij : Armand Salens. 3de van links, Sgt Marcel Serneels