Onthaal Oprichting Organisatie Veldtochten De Namen In Memoriam Monumenten Getuigenissen Contact Links

De Brigade Piron

Gesneuveld op het Veld van Eer voor onze Vrijheid

Luitenant Gérard ROGGE

2e Compagnie - 3e Peloton

Geboren te Doornik op 9 Oktober 1924

Gedood te Hunsel op 11 November 1944

Begraven te Evere

 

Citaat : "Jonge commandant van een aanvalspeloton van de 2e Gemotoriseerde Eenheid. Hij heeft op een schitterende wijze een nachtelijke aanval tegen een Duitse post geleid. Dit was een essentiële actie voor de vooruitgang van de operaties. Hij heeft zijn opdracht met vastberadenheid tot een zeer goed einde gebracht, ondanks het verzet van de tegenstanders. Hoewel hij gekwetst raakte, weigerde hij zich te laten verzorgen vooraleer zeker te zijn van het ten volle slagen van de operatie. Hij werd gedood terwijl hij naar een hulppost gebracht werd."

Op 9 november 1944 leidde hij een aanval van zijn peloton aan het kanaal van Wessem. Hij werd gewond door artillerievuur maar weigerde zich te laten verzorgen. In plaats daarvan bleef hij berichten per radio doorzenden naar zijn compagnie-commandant. Op 11 november werd hij met een jeep geëvacueerd door zijn C.S.M. Robert Silberman. De jeep reed op een mijn die ontplofte en beide heren doodde.

 

Zie getuigenis Henri Wuyckens

Zie getuigenis Robert Silberman

4 September 1944. Bevrijding van Brussel. Luitenant ROGGE bevindt zich op het opstapje.
Thorn. Luitenant ROGGE, een paar dagen voor de tragedie.
   
   
11 November te Hunsel. Het lichaam van Luitenant ROGGEwordt in de ziekenwagen geplaatst
Hunsel, 15 November 1944. Begrafenisplechtigheid van de 6 mannen van de 2e Compagnie die op 11 November 44 gedood werden
   
Helemaal links, Luitenant Gérard ROGGE te Thorn
Monument te Thorn