Onthaal Oprichting Organisatie Veldtochten De Namen In Memoriam Monumenten Getuigenissen Contact Links

De Brigade Piron

Gesneuveld op het Veld van Eer voor onze Vrijheid

Soldaat Albert BILLEN

3e Bataljon - Compagnie B - 3e Peloton

Geboren te Sint Truiden op 15 Oktober 1922

Gewond te Opheusden op 20 April 1945 (gesterven op 22/4/1945)

Begraven op het Militaire Canadees Kerkhof te Groesbeek (NL)

 

Citaat : "Hij is roemvol gesneuveld voor het Vaderland, op 22 april 1945, te Opheusden (Nederland). Dit gebeurde gedurende een verkenning die op een dappere wijze werd uitgevoerd en die hem in de nabijheid van de vijand bracht."

Tijdens een patrouille onder het bevel van Sgt. Hendrik Kathagen in Opheusden, werd hij zwaar gewond in zijn dij en onderbuik door mitrailleur kogels. Hij werd overgebracht naar het veldhospitaal in Zetten en vandaar naar een niet nader genoemd vliegveld. Daarna werd hij overgevlogen naar Groot-Brittanië maar hij is tijdens die vlucht overleden. Albert Billen werd direct teruggebracht naar Nederland en werd op het Canadees kerkhof in Groesbeek (NL) begraven.

Verslag van de patrouille door Sdt. Edouard Deprez :

's Avonds vertrok een patrouille onder de leiding van Sgt. Kathagen met Billen, Decypere en ikzelf. Na onze persoonlijke papieren te hebben afgegeven, vertrokken we – gewapend met twee stenguns, twee geweren en elk met twee handgranaten. Voorzichtig volgden we onze sectie commandant Hendrik Kathagen om de mijnen te vermijden. Niemand sprak een woord. Ik voelde mij niet op mijn gemak, in feite was ik in gedachten thuis. Het was een zaterdagavond en waarschijnlijk dachten veel mensen niet meer aan de oorlog, omdat zij al enkele maanden bevrijd waren. Na ongeveer een honderdtal meter tekende zich een huis in de duisternis af. De sectiecommandant besluit samen met Decypere een verkenning in het huis en de omgeving te maken. Samen met Albert Billen moest ik achterblijven langs de weg die naar dit huis leidt.

Aan de linkerkant bevindt zich een moestuin, rechts de dijk. De twee mannen zijn al enkele minuten weg en moeten volgens mij de achterkant van het huis bereikt hebben. Het is op dat moment dat men ons onder vuur neemt. Billen, die net voor mij zit, valt en schreeuwt : "Rik, ik ben gewond". Alles gaat erg snel.

Onze twee mannen komen van achter het huis gelopen en schieten hun laders leeg. Ikzelf kan niets doen gezien twee kameraden zich tussen mij en de vijand bevinden. Ik zie Billen zich met grote moeite naar achteren slepen. Ik blijf op mijn positie tot mijn twee vrienden terug zijn en we al schietend ons kunnen terugtrekken. We vinden Albert Billen terug net vóór onze stellingen.

Twee verplegers zijn al bij hem, maar hij heeft kogels in de onderbuik. De volgende morgen wordt hij naar het hospitaal overgebracht, maar het is allemaal tevergeefs. Albert Billen sterft op 22 april 1945, hij was nog maar net 23 jaar geworden. Een kerel uit Limburg.

 

Sgt KATHAGEN en Sgt POFFE op de dijk aan de bakkerij te Opheusden

De bakkerij : het kwartier van het 3e Peleton van de het 3e Bataljon, B/Coy
Opheusden 1945

 

1. Hendricks

9 bis. Inconnu

19. Lemoine August

2. Nolf Roger

10. Raman Roger

20. Schaekers Gerard

3. Coucke Alfons

11. Inconnu

21. Kempeneers José

4. Bruyneel Maurice

12. Laenen Victor

22. Boonen André

5. Van Elderen Frans

13. Follaerts Gaston

23. Kathaegen Henri

6. Feytons Stefan

14. Verheye Raphael

24. Silkens Leonard

7. Lt. Denis Gaston

15. Goethals Gustave

25. Debuysere

8. Knaepen François

16. Boonen Renier

26. Kuypers Mathieu

8 bis. Inconnu

17. Van Caenenbergh Ch.

27. Stroobands Gustaaf

9. Billen Albert

18. Ferrand Maurice

28. Danneels Albert

 

Groesbeek Canadian War Cemetery & Memorial
Op rechts, het graf van Albert BILLEN