Onthaal Oprichting Organisatie Veldtochten De Namen In Memoriam Monumenten Getuigenissen Contact Links

De Brigade Piron

Gesneuveld op het Veld van Eer voor onze Vrijheid

 

Adjudant Petrus HARBOORT

Genie Compagnie

Geboren te Wilsele op 17 Mei 1907

Gewond te Sallenelles op 17 Augustus 1944 (overleden op 22/8/1944 te Wroughton (G-B)

Begraven te Heverlee in 1948

 

Citaat : "Beroepsonderofficier van de Genie van het Cavaleriekorps. Niet enkel door zijn meerderen maar ook door zijn manschappen als voorbeeld genoemd. Stipt, bekwaam en moedig, zowel op het front als in de polygoon. Hij heeft de hoogst opmerkelijke diensten bewezen gedurende de veldtocht van 1940 in België. Hij heeft als eerste van zijn eenheid gevolg gegeven aan de oproep van 28 mei 1940 tot de vrijwilligers om naar Duinkerke te trekken. Op 17 augustus 1944 heeft hij, in de hoedanigheid van aanvoerder van zijn peleton een weg vrijgemaakt van mijnen. Dit had als bedoeling een peloton pantserauto’s door te laten. Daarbij heeft hij zijn leven gewaagd door het vijandelijk vuur te trotseren om op die manier zijn opdracht zo snel mogelijk uit te voeren. Zelfs toen hij zwaar gewond werd door een mijn, heeft hij buitengewone koelbloedigheid en moed aan de dag gelegd door inlichtingen te blijven verstrekken. Deze inlichtingen hebben er voor gezorgd dat de opmars vlotter kon verlopen. Hij is tenslotte aan zijn verwondingen overleden"

 

Hij werd zwaar gewond in Sallenelles terwijl hij op kop van zijn peleton de weg vrijmaakte van mijnen. Dit alles gebeurde onder het vuur van de vijand en had als bedoeling een ander peleton met pantserauto's en infanterie door te laten. Zijn rechterhand, pols en rechterbeen werden afgerukt door de ontploffing van een mijn nadat hij al meer dan 12 andere mijnen had uitgeschakeld. Ondanks deze afgrijselijke verwondingen blijft hij nog verder instructies geven aan zijn peleton om de opmars te vergemakkelijken.

 

Zie getuigenis Adjt Harboort en Kpl De Queker

Zie getuigenis Luitenant Sauvage

Monument ter herinnering aan de Belgische en Luxemburgs soldaten van de 1e Belgische Brigade en hun leider Kolonel Jean Piron met de namen van de 6 mannen die in Sallenelles werden gedood.

Het monument staat op het plein aan de rand van Sallenelles