Onthaal Oprichting Organisatie Veldtochten De Namen In Memoriam Monumenten Getuigenissen Contact Links

De Brigade Piron

Gesneuveld op het Veld van Eer voor onze Vrijheid

 

Adjudant (kandidaat officier) Raymond VAN REMOORTELE

2e Compagnie - 5e Peloton

Geboren te Oostende op 4 Juni 1921

Gedood te Sallenelles op 17 Augustus 1944

Begraven te Oostende (23/11/44)

 

Citaat : "Jong aspirant van de infanterie, chef van een aanvalspeloton. Hij heeft tijdens de nacht van 14 op 15 augustus met moed een raid op de vijandelijke stellingen uitgevoerd waarvoor hij op het Dagorder van de Groepering werd vermeld. «Werd tijdens de nacht van 16 op 17 augustus gedood terwijl zijn peloton een aanval uitvoerde tegen een vijandelijke stelling"

In de nacht van 16 op 17 augustus 1944 gaat hij op patrouille in de vijandelijke linies en kwam op die manier in een mijnenveld terecht. Hij werd omstreeks 03.45 u ernstig gewond aan de benen. Daarnaast werden ook vier van zijn mannen gewond. Hij zond zijn mannen terug met de gewonden terwijl hijzelf – ondanks zijn verwondingen – hen dekt door te blijven vuren. Uiteindelijk werd hij ter plaatse gedood door mortiervuur in het hoofd. Soldaat Henri DUCHENES zal sterven op 22 Augustus. De anderen werden geëvacueerd naar Groot-Brittanië..

Getuigenis Raymond Van Remoortele

Monument ter herinnering aan de Belgische en Luxemburgs soldaten van de 1e Belgische Brigade en hun leider Kolonel Jean Piron, met de namen van de 6 mannen die in Sallenelles werden gedood.

Het monument staat op het plein aan de rand van Sallenelles